Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (2024)

Atlas VPN is een uitstekende freemium VPN die gebruiksvriendelijkheid voorop zet, makkelijk op te pakken is voor beginners en zeer veilig is. Bovendien heeft de VPN een van de meer genereuze en uitgebreide gratis versies binnen de industrie.

Atlas VPN review overzicht

Snelheid

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (1)

Erg snel op servers die zich in de buurt bevinden.

Lees meer

Eenvoud

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (2)

Goed ontworpen apps, ideaal voor complete beginners.

Lees meer

Servers

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (3)

Klein server aantal en belangrijke landen missen.

Lees meer

Streaming

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (5)

Blinkt uit in het ontgrendelen van Netflix.

Lees meer

Kosten

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (6)

Zeer aantrekkelijk kostenplaatje, vooral hun 3-jaar pakket.

Lees meer

Onze score:

4,5 / 5

Voordelen

  • Extreem eenvoudig te gebruiken dankzij een overzichtelijke, mooie interface
  • Verbindt met zoveel apparaten als je wilt
  • Uitstekende gratis versie die geen betaalgegevens vereist
  • Goede snelheden dankzij WireGuard
  • Een van de goedkoopste VPN’s op de markt
  • Biedt toegang tot de Amerikaanse Netflix en nog een aantal belangrijke Netflix bibliotheken

Nadelen

  • Beperkt server netwerk
  • Apps zijn zeer eenvoudig, maar missen hierdoor een aantal instelmogelijkheden
  • Niet onafhankelijk getest op privacy

Zie prijs van Atlas VPN

Sinds hun lancering in 2020 is Atlas VPN een van de snelst groeiende VPN’s op de markt. Hun Android app alleen al heeft meer dan 5 miljoen gebruikers. Extreem indrukwekkend in een behoorlijk verzadigde industrie met talloze gevestigde spelers. Nord Security, wat ook het bekende NordVPN bezit, was dusdanig onder de indruk van deze groei dat het Atlas VPN in 2021 overkocht.

NordVPN is met gemak een van de beste VPN’s op de markt. Deze overname zie ik dan ook als een goed teken: hun moederbedrijf zou niet 1 2 3 investeren in een dienst van bedenkelijke kwaliteit.

Maakt Atlas VPN de hype waar? Ik vind van wel. Hun apps voor Windows, MacOS en Linux voelen gepolijst en zijn zeer eenvoudig te gebruiken. Hun uitstekende encryptie zorgt ervoor dat je verbinding ten alle tijden veilig is. Het WireGuard protocol draagt bij een goede snelheden (vooral bij servers die bij je in de buurt zitten).

Dit alles maakt Atlas VPN uitstekend voor gebruikers die hun internetverbinding willen beveiligen voor huis-tuin-en-keuken gebruik of zakelijke toepassingen. Maar ook op het gebied van streamen is Atlas VPN zeer goed. Het ontgrendelt de Amerikaanse Netflix binnen een handomdraai en biedt ook toegang tot een handvol andere Netflix bibliotheken.

Een ander sterk punt is dat je Atlas VPN op zoveel apparaten kunt gebruiken als je wilt. Je hebt dus geen last van de beperkende limieten die de meeste VPN’s je opleggen.

Atlas VPN heeft een gratis versie. Deze is nog steeds uitstekend, maar is de laatste tijd een slagje kariger geworden. Zo is de maandelijkse data limiet gehalveerd: van 10 GB naar 5 GB. Met de gratis versie kun je niet Netflix ontgrendelen, wat te verwachten was.

Atlas VPN richt zich hoofdzakelijk op beginners: de dienst is even gemakkelijk te gebruiken als dat hij goedkoop is. Heb je nog nooit een VPN gebruikt? Dan zul je met Atlas VPN uitstekend over weg kunnen en zullen er weinig VPN’s zijn die meer waar voor je geld bieden.

Echter, ervaren gebruikers zullen waarschijnlijk echter vinden dat er een aantal geavanceerde instelmogelijkheden ontbreken.

Atlas VPN: de belangrijkste feiten op een rij

PrijsVanaf €1,62 p/m (zie alle pakketten)
SnelheidTot 90% van originele snelheid
Zakelijk pakketNee
Netflix USAJa
Gelijktijdige verbindingenOnbeperkt
Servers800+ in 38 landen
JurisdictieDe VS
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, Linux
VPN protocollenWireGuard
Geld-terug garantie30 dagen

Meer featuresMinder features

Snelheid

Hoe zit het met de snelheid van Atlas VPN?

Speedtest.net resultaten

Ik heb de snelheid van Atlas VPN getest via speedtest.net.

Zonder het aanzetten van de VPN was dit m’n snelheid:

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (7)

Daarna heb ik verbinding gemaakt met een aantal servers bij mij in de buurt (op het moment van schrijven bevind ik me in Chiang Mai, Thailand):

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (8)
Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (9)
Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (10)

De snelheidsverliezen zijn vrij beperkt: tijdens het browsen merkte ik geen enkel merkbaar verschil, en ook streamen voelde even snel aan.

Op langere afstanden echter kelderden de download snelheden:

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (11)
Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (12)

Ik merkte dit niet direct op tijdens het browsen, en niet eens tijdens het streamen. Maar het was een opvallende daling die me nogal verbaasde.

Al met al beschouw ik Atlas VPN als een snelle VPN, maar het kan zich niet meten met een aantal (duurdere) diensten die al wat langer op de markt zijn.

Gebruiksvriendelijkheid

Atlas VPN is bijzonder eenvoudig te gebruiken. Wat hieraan bijdraagt zijn hun speelse, mooi ontworpen apps. Maar een andere factor is dat de apps simpelweg niet zoveel features hebben (wat problematisch is voor ervaren gebruikers). Je kunt binnen een klik verbinding maken met een server, de locatie veranderen en een protocol kiezen.

Atlas VPN zou meer features mogen hebben, maar tegelijkertijd zou je kunnen stellen dat dit niet nodig is voor de doelgroep waar de VPN zich op richt (beginners die geen enkele ervaring hebben met VPN software).

Het instellen van Atlas VPN is super eenvoudig. Je downloadt de VPN-app via de website of app store. Open de app en klik vervolgens op de grote verbind-knop om een VPN-verbinding te starten.

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (13)

That’s it. Zo eenvoudig is het om een beveiligde internetverbinding met Atlas VPN op te zetten.

Atlas VPN is veruit een van de eenvoudigste VPN’s die ik heb getest. De dienst is ideaal voor beginners die nog nooit een VPN hebben aan geslingerd. Echter, deze eenvoud maakt Atlas VPN ongeschikt voor gevorderde gebruikers die meer aanpassingen willen maken, zoals het kiezen van de sterkte van de encryptie en het configureren van een extra proxy-server.

Wat ik een aardig detail vind is dat in plaats van het vragen van een wachtwoord, Atlas VPN je laat inloggen via een prompt die naar je email wordt gestuurd. Dit maakt het inlogproces een stuk makkelijker te managen – vooral voor gebruikers die geen wachtwoordmanager hebben.

Server locaties en landen

Atlas VPN is een jonge dienst en dit zien we het meest duidelijk terug in het aantal server locaties wat ze hebben. Met pak en beet 800 servers in 38 landen komt het niet in de buurt bij de gevestigde partijen.

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (14)

Dat gezegd hebbende voegt het bedrijf constant nieuwe landen en servers toe. Dus ik gok erop dat binnen een paar jaar hun server locaties sterk uitgebreid zullen zijn.

Momenteel zijn er servers in:

  • Azië
  • Europa
  • Noord-Amerika
  • Australië en Nieuw-Zeeland
  • Zuid-Amerika

Afrika mist, en in Azië zijn er minder landen vertegenwoordigd dan ik zou verwachten. Zuid-Korea is een belangrijk land wat ontbreekt.

De gratis versie van Atlas VPN heeft servers in slechts drie steden binnen twee landen: New York en Los Angeles in de Verenigde Staten en Amsterdam in Nederland.

Dit valt tegen in vergelijking met andere gratis VPN’s als Hide.me en Windscribe, die je servers laten gebruiken in maximaal 10 landen. Tegelijkertijd is het een sterk punt dat er een Europees IP-adres beschikbaar is, gezien veel andere gratis VPN’s alleen Amerikaanse servers bieden.

Atlas VPN huurt hun servers, maar er zijn geen virtuele server locaties

Alle 800+ servers van Atlas VPN worden gehuurd van een extern bedrijf. Volgens Atlas VPN zelf hebben ze geen selectieproces hebben voor deze server providers, wat enigszins zorgbarend is.

Atlas VPN claimt hun eigen beveiligingsmaatregelen te implementeren op ieder gehuurde server. Maar specifieke details over het hoe-en-wat van deze beveiligingsmaatregelen blijven uit.

Gezien de overname door Nord Security hoop ik dat Atlas VPN in de toekomst sommige van de serverbeveiligingspraktijken van NordVPN kan imiteren. Een voorbeeld: NordVPN heeft co-located servers en RAM-based servers. Beide zouden het risico op data (privacy) verlies van gebruikers door een onbetrouwbare derde partijserverprovider aanzienlijk verminderen.

Elke Atlas VPN-server bevindt zich fysiek in het land waar het aangeeft zich te bevinden.

Deze aanpak heeft mijn voorkeur. Het betekent dat je niet zonder dat je het weet verbinding maakt met een server die ver weg is. Tegelijkertijd beperkt dit het aantal landen waar Atlas VPN serverlocaties kan aanbieden.

Privacy en logbeleid

Atlas VPN verzamelt geen informatie die naar je terug te herleiden is, zoals je IP-adres of locatie. Echter, het logging beleid is niet gecontroleerd en geverifieerd door een derde partij.

Nog iets om aan te denken: de provider is gevestigd in de Verenigde Staten, wat één van de “Five Eyes” landen is. Hoewel dit niet ideaal is, zou het privacy georiënteerde logging beleid van Atlas VPN het risico dat dit met zich meebrengt moeten wegnemen.

Atlas VPN beweert een no-logs VPN te zijn. De klopt grotendeels, maar niet helemaal. De VPN bewaart sommige apparaat gegevens, zoals het model van je apparaat en de versie van het besturingssysteem.

Hier zijn alle gegevens die Atlas VPN verzamelt:

  • Apparaatmodel en besturingssysteem
  • Emailadres voor het aanmaken van een account

Is dit iets om je zorgen over te maken? Nee. Deze gegevens worden op een enorme hoop gemieterd en zijn niet-identificerend. Je kunt erop vertrouwen dat Atlas VPN je gegevens privé houdt.

Security features

Atlas VPN biedt de belangrijkste beveiliging features die je van een goede VPN verwacht. Het gebruikt WireGuard en heeft een kill switch. Dit is iets wat in principe iedere enigszins acceptabele VPN aanbiedt.

Voor de rest vind je op dit gebied niks spectaculairs. Atlas VPN doet wat het belooft: het beveiligt je internet verbinding. Maar voor geavanceerde beveiliging features moet je bij een VPN als NordVPN zijn.

Beschikbare platforms en devices

AtlasVPN heeft apps voor de meeste belangrijke platforms:

  • Windows
  • Mac
  • iOS
  • Android
  • Linux
  • Router

De ervaring tussen verschillende platforms is over het algemeen vrij consistent. Maar interessant genoeg loopt de Windows apps een beetje achter op de rest (meestal is het omgekeerde het geval).

De MacOS app is mooi ontworpen en laat je zonder inspanning in de weer gaan. Verbinding maken doe je binnen een enkele klik.

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (15)

Dit geldt eveneens voor de mobiele apps, die snel laden, met zorg ontworpen zijn en praktisch dezelfde functionaliteit bieden als de desktop apps.

Streaming en torrents

De kans is groot dat je vroeg of laat je VPN wilt gebruiken om een serie of film op Netflix (of een andere streaming dienst) te kijken die niet in Nederland beschikbaar is. En wellicht wil je op een gegeven moment veilig kunnen torrenten.

Hoe scoort Atlas VPN op deze vlakken?

Netflix en andere streaming diensten

Zolang je een premium lidmaatschap hebt, kun je met AtlasVPN Netflix ontgrendelen. Het ontgrendelt de Amerikaanse Netflix bibliotheek, en geeft je daarnaast toegang tot de Netflix content van o.a. het Verenigd Koninkrijk, Italië Frankrijk, Polen, Spanje, Nederland (voor als je in het buitenland bent) Singapore en Australië.

Persoonlijk ben ik vooral blij dat je terecht kunt bij de Britse Netflix content, die ik op hetzelfde niveau beschouw als dat van de Amerikaanse Netflix.

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (16)

Atlas VPN is een van de beste VPN’s om Netflix mee te ontgrendelen op de markt – vooral als je het prijskaartje wat aan de dienst hangt vergelijkt met dat van concurrerende diensten.

Gedurende mijn tests waren mijn streams perfect. Geen haperingen, lag, of een verbinding die onverwacht uitviel.

Atlas VPN werkt naast met Netflix ook uitstekend met Amazon Prime Video,Disney+,HBO Max, andHulu.

Torrents

De desktop apps van Atlas VPN hebben een kill switch, AES-256 encryptie en het veilige WireGuard protocol.

Deze heilige driemacht van beveiliging features zorgt ervoor dat Atlas VPN veilig is om mee te torrenten.

Ik heb Atlas VPN getest met meerdere torrent clients – waaronder uTorrent en BitTorrent – en kon binnen no-time grote bestanden downloaden.

Je kunt ook de gratis versie van Atlas VPN gebruiken om mee te torrenten.

Klantenservice

Zoals je redelijkerwijs kunt verwachten, krijg je met de gratis versie van Atlas VPN niet toegang tot hun live chat – enkel tot hun kennisbank en email ondersteuning.

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (17)

De live chat is meestal absurd snel – denk aan maximaal een paar minuten wachttijd – en kon al m’n vraagstukken met gemak oplossen (ik heb zo’n 10 keer contact opgenomen).

Op sommige drukke momenten van de dag kan het zijn dat je een stuk langer moet wachten echter.

Kosten en niet-goed-geld-terug-garantie

Atlas VPN is zeer aantrekkelijk geprijsd – vooral als je bereidt bent een paar jaar vooruit te betalen.

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (18)

Betaal je 3 jaar vooruit, dan zijn je maandelijkse kosten 1,62 euro per maand. Een prikkie.

Denk je slechts zo nu en dan een VPN nodig te hebben, dan kun je ook gebruik maken van hun maandelijks opzegbare pakket wat 9.69 euro per maand kost.

Welk pakket je ook kiest, je krijgt altijd een niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen.

Conclusie

Atlas VPN is gemakkelijk te gebruiken, veilig en uitstekend in het ontgrendelen van Netflix. De dienst is geschikt voor zowel persoonlijk als zakelijk kleinschalig gebruik.

Atlas VPN richt zich vooral op beginners. Verlang je veel instelmogelijkheden van een VPN, dan kun je beter aankloppen bij een partij als NordVPN wat onder hetzelfde moederbedrijf valt als Atlas VPN.

Echter, zoek je een simpele VPN tegen een aantrekkelijke prijs en zijn geavanceerde features van ondergeschikt belang voor je, dan ga je weinig betere diensten vinden dan Atlas VPN.

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie (2024)

FAQs

Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie? ›

Atlas VPN is een uitstekende, gebruiksvriendelijke, freemium VPN met veel extra functies. De gratis versie is een van de beste gratis VPN's die we hebben getest. De service is veilig en werkt met alle torrentclients. De premium versie is sneller en deblokkeert zelfs het Amerikaanse Netflix-aanbod.

Is Atlas VPN goed? ›

Atlas VPN is een relatief nieuwe provider die tot stand kwam in 2019 en waarvan wordt beweerd dat deze meer dan 6 miljoen gebruikers heeft. In 2021 werd Atlas VPN onderdeel van Nord Security, tevens producent van het door ons als beste beoordeelde NordVPN.

Hoe duur is VPN? ›

VPN-aanbieders: prijzen en servers
VPN aanbiederJaar abonnement indicatieAantal servers (+/-)
OVPN€60100+
ProtonVPN Plus€723000+
ProtonVPN FreeGratis6
Surfshark€583200+
10 more rows
Nov 23, 2023

Waarom VPN onzin is? ›

Een versleutelde VPN-tunnel geeft enige veiligheidsvoordelen, maar het beschermt je niet tegen de meeste internetgevaren. Ook al claimen sommige VPN-diensten anders, soms zelfs tegen het misleidende aan. Met VPN ben je nog altijd kwetsbaar voor malware, fraude en de meeste hackpogingen.

Wat is de veiligste VPN? ›

NordVPN is de meest betrouwbare VPN met wereldwijd vele servers (6000+ servers in ongeveer 60+ landen), geavanceerde beveiliging en een scherpe prijs. Met NordVPN ben je voor weinig geld veilig online, heb je veel mogelijkheden om content te unblocken en staat de klantenservice altijd voor je klaar.

Is gratis VPN veilig? ›

Omdat gratis VPN-aanbieders meestal geen fatsoenlijke serverinfrastructuur hebben, kunnen hun beveiliging en het niveau van versleuteling zwak zijn. Als je op zoek bent naar een VPN, moet je er een kiezen met de beste encryptie, zodat hackers niet bij je gegevens kunnen komen.

Welke VPN is echt gratis? ›

De beste gratis VPN 2024
  1. PrivadoVPN Free. De beste gratis VPN die Netflix kan deblokkeren. ...
  2. Proton VPN Free. De beste VPN zonder maandelijkse datalimieten. ...
  3. Windscribe Free. Geweldige beveiliging en een hoge datalimiet. ...
  4. Atlas VPN Free. ...
  5. Hide.me Free VPN. ...
  6. Hotspot Shield Basic VPN. ...
  7. TunnelBear Free.
Feb 8, 2024

Is een VPN legaal in Nederland? ›

JA, VPN's zijn volkomen legaal in Nederland.

Nederland is een van die plaatsen in de wereld die niet alleen vrij liberaal is als het gaat om internet, maar ook het absolute recht van iedereen op online privacy, veiligheid en vrijheid erkent.

Wat is het beste VPN? ›

De beste VPN van Nederland is NordVPN. Deze dienst combineert razendsnelle snelheden met krachtige encryptie en biedt toegang tot een groot aantal servers: meer dan 6200 servers in 110 landen. NordVPN is beschikbaar op alle grote besturingssystemen, met maximaal zes apparaten die onder één account vallen.

Is VPN te vertrouwen? ›

Zolang de app actief is, blijft de VPN-verbinding veilig en je apparaat beveiligd. Vanwege de flexibiliteit is een mobiel VPN ideaal voor gebruikers die reizen of geen toegang hebben tot een betrouwbare internetverbinding.

Is Privado VPN betrouwbaar? ›

Elke PrivadoVPN verbinding is beveiligd met 256-bit-AES- versleuteling. Dat is de gouden standaard voor versleuteling over de hele wereld en wordt door mondiale financiële instellingen en overheden gebruikt om zelfs de meest gevoelige bestanden te beschermen.

Welk land kiezen voor VPN? ›

Als u op zoek bent naar een VPN-serverland dat weinig beperkingen stelt aan toegang tot content en goede bescherming van gebruikersrechten biedt, behoren IJsland, Estland, Canada, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk tot de beste landen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6119

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.